bliiink walkabout

By: bliiink

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Sunday, 21-Jan-2007 06:05 Email | Share | | Bookmark
finding bandung (21-25 january 2007)

map yg kami gunakan
airport di bandung
airport ini dishare dgn airport tentera
View all 91 photos...
Pada mulanye aku tak merancang pun trip ke bandung ni, tapi bila dlm bulan 12 aku dapat tiket harga rm2, aku terus call 2 org member aku, sorang ok aje, sorang takut bini. (sorry camera aku rosak, warna putih jadi warna pink pulak)(sebahagian gambar dari kamera kawan aku).

day 1

Sebelum pergi sempat juga aku mendapat sikit panduan dari beberapa kwn aku yg pernah ke situ. Berpandukan sehelai note dan map yg aku print dari website (http://www.che.itb.ac.id/iso/map.php), aku pun bertolak. Flight pukul 730am, satu aje flight sehari. Flight 2 jam tapi disebabkan perbezaan masa aku sampai 830am di bendara airport bandung. Airport dia lebih kurang je mcm airport kat medan.

Keluar, aku terus cari teksi airport, plannye Nak ke area stasiun keretapi, tapi plan bertukar, kami ke jln dago, kerana itulah pusat bandar. Harga teksi mulanye 30k(rm12) tapi sebab masa dlm kete kami ubah dest, jadi 50k(rm20). Bila di airport dinasihatkan naik teksi airport, sebab harganye dah fix.

Kami turun di jln dago berhampiran karmila hotel, rate dia dlm 200k(rm80) smlm, tapi kami survey lagi, berjalan ke arah atas map. kami singgah brekfes di dunkin donut. Dulu sblm pegi, aku ada tertgk blog ada sorang mamat ni, dia tulis dia gi bandung, dia ambik gambar dgn awek keje kt dunkin donut, tajuk gambar tu, awek underage dunkin donut. Aku terkejut jugak tgk awek yg tgh sediakan brekfes aku tu awek yg sama dlm blog mamat tu, tapi tak underage dah, dah akil baligh dah. Tapi malangnye aku tak ambik gambar.

Kami terus berjalan cari hotel sambil survey factory outlet yg berlambak kat jln dago. disebabkan nak survey,akhirnye kami jln kaki ke jln cihampelas melalui jln siliwangi. Adala dlm berbelas kilometer. Kt jln siliwangi tu kami dpt melihat kehidupan seperti di setinggan. Pastu kat situ ada satu kedai sex shop kt celah2 kedai kat tepi jln. Bila kami masuk je ada mamat ni tgh duduk mcm tgh bertapa kat belakang kaunter, aku tgk takde pun mags, radio ke, tv ke, mamat tu duduk keras je. Kt kaunter tu sex toys ada, viagra pun ada.

Melalui jln cihampelas ni, byk jugak factory outlet. Kebanyakkannye ada theme, ada yg theme superman, batman, rambo dan ada yg
Tamak, terus theme superheroes. Tapi pada aku quality pakaian kat sini kurang menarik berbanding di jln dago.

di jln cihampelas juga ada cihampelas walk atau ciwalk. Kat situ ada closed and open space utk shopping, mkn dan disco. Yg aku tertarik, situ ada satu parking space khas hanye utk harley.

Lepas keluar dari ciwalk, kami mkn di restoren ayam gorang jakarta. Masa bagi menu tu dia siap bagi buku kecik dgn pen, aku ingat aku kene autograf ke apa, tapi nasib baik aku tak bagi autograf, rupenye aku kene tulis sendiri bende yg aku nak order.

Bila lepas mkn hari pun dah ptg, kami pulak penat nak mampos, kami decide naik teksi ajela ke jln dago. Kebetulan teksi yg kami naik itu ialah brand bluebird, taxi yg pakai meter. Utk teksi lebih baik ambil yg brand bluebird sahaja kerana itu aje yg pakai meter atau dlm bahasa indo argo. Tapi sepanjang aku kt situ agak susah jugak nak cari taxi bluebird, so kalau xde pilihan, ambil teksi brand lain tapi nego dulu tambangnye. Pada aku 50k (rm20) adalah maksimum one way. Itu pun dah boleh pegi jauh gile.


Aku lupa, untuk duit pula, mungkin ada yg tak tahu mcm mana nak convert dgn mudah. Masa aku tukar duit rm392==rupiah1million. Aku akan ambil contoh mudah rm400==rupiah1million. So dgn itu yg mudah utk kita ingat ialah 1k rupiah==40sen, 10k==rm4, 100k==rm40, 200k==rm80. So klau barang harga 250k, 200+(10X5)=80+(4X5)=rm100.

Kami decide utk tido di hotel royal dago sebab, murah (135k==rm54), dan dia paling dekat dgn byk factory outlet di jln dago. Sebut aje royal dago, semua taxi tau, tapi sebenarnye royal dago ada dua, satu yg mahal(from300k), satu yg murah, which is opposite each other. Bila aku sebut royal dago, semua taxi ingat aku refer yg mahal. Setakat bilik utk tido, buat apala nak yg mahal.

lepas checkin, mandi, berehat jap kami kuar semula dlm pukul 9, jln2, pastu singgah mkn sate kat restoren berhampiran simpang 4 yg kat hotel. Sate tu kuah dia mcm pelik, kuah kacang + kicap + bawang yg mcm stail mkn dgn ikan bakar. Satu set dlm 20k. Rasanye dlm 10 cucuk. Tetiba masa aku tgh mkn dia bg nasi. Aku pun layan je la nasi+sate sebab aku dah lapar. Nasib baik masa tu dia bukak tv yg tgh tayang epl man u vs arsenal, bolehla aku mendistractkan diri aku dari rasa pelik yg aku tgh mkn ni. Bila nak bayar, baru aku tau, nasi harga lain, dem. Ingatkan termasuk dlm pakej sate.

Pastu dlm 2pagi kami balik tido.


day 2

Oleh sebab penat, nyenyak gile kami tido, kami kluar dlm kul 11am. Rancangannye kami nak ke bandung indah plaza (bip). baru jln separuh dah hujan, baru aku teringat yg masa tu musim hujan, so kalau nak pegi sini, check dulu cuaca, nak beli payung pun ok kat sini.

Aku terlupa pasal cuaca. Sini cuaca agak sejuk tapi takla sejuk beku, average suhu 20 c - 25 c. Mlm kalau hujan elok pakai jaket.siang ok je. Cuaca mcm lembab2. Kalau baju tu takyah bawak byk, aku bawak sehelai je dlm beg, pastu underwear. Baju aku beli je kat bandung.

Sambung cerita.Bila hujan, kami lari ke busstop. Dok lepak dgn mamat motor. Kat situ ada pulak makcik tua yg tgh buat bisnes jual pecal tak silap aku, yg dia buat kat busstop tu. Bila hujan x berenti, kami pun naik angkut. Tambang dia dlm 1.5k sampai ke bip di jln merdeka. Tapi bila aku jln2 dlm bip tu, kecewa pulak aku, sebab x mcm yg aku dgr member aku cite, tak best langsung. Awek cun pun mcm aku boleh kire dgn jari je. Bila dah boring, aku lepak luar. Kebetulan ada 2 org awek duduk sebelah, aku pun jadila ringan mulut bertanye.


Utk angkutan ni, 2 org awek tu kata tambangnye starting 1k dan max 3k. Dia bertambah 0.5k mengikut jarak. Angkutan bergerak dari point a ke point b sahaja. Depan angkutan akan tertulis destnye. Contohnye, kalapa - dago (maksudnye angkutan tu bergerak dari area kalapa ke dago dan pusing balik ke kalapa). So kalau nak ke kawasan lain yg angkot tu x lalu, kene berenti tgh jln dan ambik angkut lain, cume kene tahu kt mana yg betul utk berenti. Kalau tahu mana nak berenti tapi tak cam tempat tu, boleh ckp kat driver angkutan "pak, sampei di rumah mode bisa diberitahu ya" (gantikan rumah mode dgn destinasi anda). Dlm kes kami, kami nak ke rumah mode dia jln setiabudhi. Rumah mode adalah nama factory outlet yg terkenal utk org kaya sampaikan signbod jln pun ada nama dia. Utk ke situ kami naik angkutan (dago-ledeng) dan utk pulang semula ke hotel naik angkutan (dago-cicaheum). Tapi jaga2, org indon sukar pendekkan pekataan so driver angkutan akan jerit .. Lapak! Lapak! Utk kalapa... Dan cicem! Cicem! Untuk cicaheum. Kesimpulannye, jgn takut utk mencuba.

untuk yg nak internet connection pula, dlm bip dan satu lagi shopping complex kat jln dago tu ada free wifi. cuma kene mintak id kat information kaunter. hotel yg kami duduk takde wifi. satu lagi.. di simpang 4 jln dago yg ada mcd, jalan menuju dago pakar/ sheraton, ada cyber cafe kat tepi tepi jln.

Bila sampai di rumah mode, mmg tempatnye agak gempak dari factory outlet lain, ada kafe, tmpat jual kek, restoren. Pastu yg buat aku terasa lemaknyela org kaya indon ni, ada pulak kete yg akan ambik kita dari tempat parking, dan berenti dekat2 pintu masuk tempat shopping baju. Padahal jarak dari parking nak ke tmpt shopping tu bukannye jauh. Bila aku round dlm dia, baju2 dia takdela best sgt, lagi byk choice kt jln dago. Keluar dari rumah mode, ada rumah mode plus, barangan dia agak sama dgn rumah mode tapi lagi banyak.

Lepas tu kami kluar dan ke satu lg factory outlet. The real factory outlet. Forever sale. Dari nama lagi gempak dari mega sale. Tapi aku kuciwa lagi. Tapi bah blakang dia ada kedai jual handbag yg diimport. Nampak quality Mcm ok, tapi aku tak menengok sgt.

Lepas tu kami dlm kul 8, rehat kejap, 10 kuar balik.

Mlm tu kami naik angkut nak ke area stasiun keretapi, tapi tak tahu nak berenti mana utk tukar angkot, sesat kat area kebon kalapa. nasib baik driver tu baik siap carikkan angkot mana yg pegi stasiun. Yg kelakarnye masa tgh ckp yg kami nak gi stasiun,memasing kurang paham dgn apa yg dicakapkan, co-pilot angkot tu pun start la speaking. Sebutir bende pun aku tak paham.

Akhirnye kami sampai stasiun, tapi dia berenti belah yg salah, kat jln pajajaran, bukannye jalan yg dekat pasar baru (pasar baru ialah tempat shopping barangan makcik2 mcm tudung etc, itu yg org ckp dgn aku, aku tak pernah pegi).

Kami jln di jln pejajaran , kemudian ke pasirkaliki, masuk jln jen sudirman dan akhirnye ke jln kebun jati. Kt jln jend sudirman dan kebonjati, ada pasar mlm yg start dari kul 12tghmlm ke 7pagi. Ni bukan pasar mlm yg jual murtabak, apam balik sume tu, tapi yg jual sayur, ayam.. Etc. Masa kami jln jln kat situ sambil pegang kamera, boleh pulak dia tanye aku nak beli ayam ke tak. Aku ni ada rupe org nak beli ayam ke? Satu bende lai yg buat kami terkejut ialah, ayam yg dijual tu aku tgk leher dia mcm Bersih je. Biar betul. Tapi mengikut pak guard di hotel kami, ayam tu mmg dah sembelih. Pastu masa aku borak borak dgn awek factory outlet, dia punyela nak mengkonfidenkan aku yg mesti ayam tu dah sembelih, mesti ada kesan, aku je yg tak nampak, ntahla. Tapi mmg dari apa yg aku tgk, condition sayur ayam sume tu nampak fresh. Bila dah penat kami pun ambik taxi balik ke hotel dgn tambang 30k.


day 3

Esoknye as usual kami keluar dlm pukul 10am.kami decide utk tidak ke tangkuban perahu tapi cuma shopping di jln dago.


Satu lagi tips yg aku perlu share, kalau nak ke tangkuban perahu tu, elok sewa kereta utk satu hari sebab aku dgr kt atas susah dpt teksi.harga standard utk sewa satu hari ialah 300k. yg paling murah kami dpt ialah 350k utk avanza. Yg 300k sume tu kereta + driver. Utk cari, paling mudah tanye org, org teksi contohnye, tapi kami dioffer oleh ada sorang mamat yg jual pen suvenier. Satu lagi cara ialah ambil mags,katalog,paper yg boleh ambil free kat depan factory outlet, contohnye kat kaunter ke. Sebab masa aku tgk ada beberapa iklan kete sewa.

So hari ni sehari kt jln dago aje, cuma mlm tu kami berjalan ke arah dago pakar dan berenti bila sampai ke sheraton. Kemudian jln kaki balik, singgah minum kat gampoengan acheh. Dia mcm restoren kecik dan jadi tempat lepak agak ramai org. Situ jugak ada roti canai, tapi roti canai dia takde kuah. Satu yg aku perasan, kat sini makanan dia byk yg kering, kurang kuah. Mlm tu disebabkan duit kami pun nak abis, jadi kami jln2 kat situ aje, aku tinggal 250k je waktu tu.

Satu bende lagi, kt jln dago ni cuma ada satu money changer, golden money changer x silap aku. Sebelah restoren kartika sari. Kalau nak tukar kt bank pun boleh, tapi bank cuma terima usd.

day 4

Hari rabu, mcm biasa kami kuar dlm kul11, memula ke bip dan kemudian jln ke atas sambil singgah semua factory outlet utk abiskan duit. Ptg tu kami lepak dgn awek satu factory outlet ni sambil mkn bakso masa awek tu tgh break. Memula tu kami ingat taknak mkn gerai yg tepi jln ni takut perut kami takcukup kuat, tapi bila tgk kalau awek tu boleh mkn, takkanla kami takleh, kami pun layan. Walaupun rasanye tak biasa, tapi licin jugak mangkuk aku. Dari yg aku perbualan aku, baru aku tau biasanye MAX yg derang mkn sehari cuma 5k. Setakat ni AVERAGE aku mkn 20k. Dem.

Lepas tu kitaorang sambung shopping, tapi kami kene bergegas sebab patutnye kul9 mlm tu kami ada date ngn sorang awek yg kami kenal tgh hari tadi. Tp malangnye kami sampai 9 lebih, awek tu dah takde. kalau kejadian ni berlaku kat msia mesti aku dah call awek tu tanye dia kt mana, tp ni kat indon, mostly takde handphone. Uhuhuhu. disebabkan tension, kami mkn di restoren western kat satu shopping complex kt jln dago tu, ntah mende nama ntah.

Bila balik hotel, aku rasa sedih pulak, esok nak balik dah.


day 5

khamis, kami bgn dlm pukul 7am, siap2, 730 naik teksi, 8am sampai airport. checkin bag pastu kami lepak dlm exec lounge. Kene bayar additional 35k. Dlm tu ada breakfes boleh mkn sesuka hati. Jadi aku layanla 7 botol teh botol sosro.dlm masa tu kami sempat berkenalan dgn couple jefri dan nina. Derang kata derang pegi kat tangkuban perahu, tapi kata tak best. naik flight kul 9am.

Dlm kapalterbang tu aku boring taklrh tido, so aku lepakla kt belakang, borak2 dgn flight attendant. Sambil tu aku sempat ambil gambar dgn ada sorang yg mcm artis. Ntahla aku tak kenal, aku buat buat kenal.


Kesimpulannye bandung adalah tempat yg best utk shopping, tapi tu bergantung pada org, sebab ada jugak yg komplen kt aku tak best.

Aku rasa aku kene pegi semula ke bandung atas beberapa sebab;

1. Baju seluar aku tak cukup lagi
2. Duit yg aku bawak hari tu x cukup. Bawak 2.55m, balik tinggal 20k je. Tak cukup nak enjoy.
3. Aku dah ketagih dgn teh botol sosro.
4. Aku rasa aku dah jatuh cinta dgn awek bandung.

Sampai aku ada duit lg utk gi jenjalan. Kalau ada org nak sponsor lg bagus. Hoho.


Saturday, 22-Jul-2006 12:00 Email | Share | | Bookmark
Medan - KL

ketua rombongan yg taknak balik
jenjalan
masjid tertua
View all 16 photos...
Bangun pg brekfest pastu aku tak tahu nak buat apa. Sebab hari ni takde agenda.

We decideed to walk to the nearest shopping complex, yuki simpang raya. Mkn mcd kat situ. Ada nasi dlm set dia. Dahla nasi putih kosong, kalau nasi gore boleh jugakla aku terima. Aku tgk harga lebih kurang sama.

Lepas tu aku gi urut kaki. Murah je rm10 utk sejam setengah.

Dlm pukul 3pm kami ke masjid tertua di situ, then ke sun plaza. Yg nila aku terkejut. Boleh tahan gak shopping complex ni, setaraf one utama. Kat sinila aku boleh nampak indon2 yg putih dan comel2. Aku beli jeans kat situ. 150k rupiah.. Rm60.

Dlm pukul 6, kami terus ke airport. Pakdap nyanyi lagu perpisahan dlm bahasa batak. Sekejapnye aku rasa trip ni.

Dari pukul 630 sampai 815 kami tunggu di airport.. 1030pm kami sampai di msia.

Satu pengalaman yg menarik. Tapi aku merekemen kpd sapa yg nak pegi, pegila dlm group maybe around 4/5/6 is good. Kalau rajin, try la dapatkan transport sendiri, tapi kalau mls, pegi je ikut pakej. kosnye lebih kurang sama. Lagipun bila disana, we are millionaire. Tukar duit seribu bebanyak... Pastu tabur atas jln. Satu yg aku nak ingatkan, jarak antara tempat agak jauh, so prepare to travel a lot.

Sehingga aku update lagi fotopages ni tahun depan. Thank you.


Friday, 21-Jul-2006 12:00 Email | Share | | Bookmark
Berastagi - Medan

hotel..pepagi
1st time tgk volcano
ada asap
View all 42 photos...
Pepagi kami bangun dan bersiap utk ke kolam air panas gunung sibayak. Masa nak pegi tu aku perasan ramai org msia stay kat hotel tu. Aku dgr hotel tu pun org msia yg punye.

Hari tu adalah 1st time aku tgk gunung berapi yg real. Siap kuar kuar asap lagi. Kami bayar 50k rupiah utk pergi & mandi kat situ, tapi aku rasa sebenarnye pakdap dah markup byk kat situ.

Kolam air tu adalah kolam air bersulfur, jadi air dia agak busuk. Tapi memandangkan dia air dari volcano, bukan selalu aku mandi, peduli apa aku. Kalau dia tak berkhasiat mcm yg diclaim, I don’t give a damn.

Selepas rambut jadi keras & muka jadi putih disebabkan sulfur, kami balik ke hotel dlm 1030am. At 12pm, we continue our journey to medan.

Dlm perjalanan tu kami berenti di beberapa tempat, pasar buah di berastagi dan pondok durian kat mana ntah. kat pasar buah tu aku beli pisang kaki. First time aku tgk pisang yg tak mcm pisang, mcm buah limau ada. Murah je, rm2 sekilo. Tapi rasa dia tak mcm pisang, tapi sedap. Pastu kt pondok durian kami beli & mkn 17 biji durian, situ harga mengikut biji, bukannye kilo. Rm4 sebiji. So kalau pilih yg besar2 aje untungla.

Dlm pukul 230pm kami sampai di Medan, mkn nasi minang, kenyang, kami check in hotel garuda plaza. Eh silap, b4 check in, kami ke istana maimoon. Istana raja dali kot. Tak best pun. Mcm tgk pelamin org kawin pastu tgk gambar org dulu2 dgn misai ntah apa apa. Pastu gi kedai jual kain batik. Kedai org arab tapi boleh ckp indon. Ada sorang mamat ni asyik ikut romboan kitaorng dari kedai mkn tadi, nak jual pen sobenier. Tensen aku. Masa ni aku pun bagi alasan aku dah beli. Kalau derang nak jual tshirt. Aku ckp dah beli 5 kat parapat.

Ptg tu aku fatah mr woo & hardy gi jenjalan carik the tarik. try la lorong yg kat depan hotel, ada sate padang, tryla jugak. Haram tak best. Pelik je rasa.

Mlm kami dibawa mkn ke sebuah restoren yg sedap, nama restoren pun sedap. Restoren ni nampak mcm high class jugak, tapi aku tak nampak pun org melayu mkn, chinese yg ramai.

Mlm tu b4 tido aku terbukak tv cenel mende ntah. Dia kategori dewasa.. Tajuk dia penjaga pantai.. Spoof baywatch. Kategori je dewasa, tapi takde bende pun, seksi dgn swimsuit je.


Thursday, 20-Jul-2006 07:00 Email | Share | | Bookmark
Parapat - Tomok - Amberita - Berastagi

 
parapt waktu pagi
 
View all 75 photos...
Pukul 6 pagi lg kitaorang dah bangun, mandi dan dlm 630 pg pegi breakfast. Kat situ sejuk so bilik takyah aircond. Nasib baik air panas ada. After breakfast kami naik bot ke pulau samosir. Pulau ini adalah pulau yg ditengah2 tasik toba. Pulau ni lebih besar dari singapore dan ada dlm 1 million org yg tinggal di pulau tu.

Lepas dlm setengah jam, kami sampai di Tomok, pulau samosir. Di sini ada kubur diraja org batak. Disekeliling penuh dgn kedai menjual sovenier. Sini sume boleh tawar. Ada pulak yg siap tarik2 tgn kita soh masuk kedai dia. Ada yg kesian aku tgk. Ada mcm makcik peuk anak tgh menjual, ada nenek tua.

Selepas tu kami naik bot tadi ke amberita pulak. Still di pulau samosir. Kat sinila perkampungan cannibal. Mostly org batak ni beragama kristian. Kat sini ada tempat pancung org, ada rumah raja batak.

Selepas tu kami kembali semula ke parapat untuk lunch. Dlm pukul 2 kami bertolak ke berastagi. Aku rasa mcm nak pesan bila pak dapdap bgtau kita akan sampai sana dlm 6 jam.

Dlm perjalanan tu kami berenti di simarjunjung ke ntah apa nama dia. Kat sini terasa mcm salem high country. Sejuk dan view lawa gile. Pulau samosir nampak biru je. Disini kami berenti minum the & kopi halia. Pada aku the& kopi tu sedap. 40k rupiah / dlm rm22/23 sekotak. Teh & kopi Ni juga dikatakan baik utk kesihatan batin.

We continue until we reached tempat yg ada rumah raja batak. Tapi kesiannye tempat ni tak dijaga.

Lepas tu kami berenti di air terjun sipiso-piso. the view is breathtaking there. The waterfall is maybe about nearly 1km high. Kalau duduk bawah tu mesti badan dah berlubang. but to go down it takes about 1km of walking down the steps. Nak turun tu takdehal, nak naik tu yg masalahnye. Aku turun separuh je, tak larat. Lagipun kami hanye berenti 45 minit disitu.

Then we continue to berastagi and arrived at grand mutiara hotel. A 5 setar hotel.... 5 setar!! Kat tengah tempat yg mcm pekan. Its fuckin cold there, sampai sana dlm pukul 7pm, air swimming pool mcm air dlm peti ais.

All the way from parapat to berastagi, memacam kawasan pertanian ada. Limau, kobis, lobak, kopi dan etc etc lagi. Aku lupa, lepa sipiso-piso tu, kami berenti beli jeruk. Jeruk ialah limau, bukan yg mcm limau sunkist, yg limau mcm gong xi fa cai tu. Kat situ la kami belajar perkataan durian bergincu dari drebar bas tu. Dia suruh fatah tanye pak dapdap soh cari durian bergincu. Rupanye durian bergincu ialah pelacur.


Wednesday, 19-Jul-2006 06:00 Email | Share | | Bookmark
KL - Medan - Parapat

pagi di lcct
ready to check in
aku dgn ketua rombongan
View all 46 photos...
Selepas beberapa bulan merancang, akhirnye aku dan officemates akhirnye ke medan. **sori pic byk blur, sebab aku suka ambik gambar candid** Flight kul 8 pagi so we gathered around 7am at lcct. Have breakfast at mcD and boarded at 820. Flight is only half full. after about an hour we arrived at polonia airport. The local time is an hour behind. So we arrived at the same time as we departed at 820.

Polonia airport pada aku mcm stesen bas pudu. Tak moden dan tak besar. Keluar je dari airport, mcm org asyik pandang je. Menunggu di airport ialah Pak Dapdap, seorang keturunan batak yg menjadi tourist guide kami.

Perjalan kami seterusnye dari airport ialah ke Parapat, iaitu sebuah perkampuan di tepi tasik Toba. Perjalanan mengambil masa 4 jam. semasa dlm perjalanan tu, terasa agak thrill sebab cara driving org medan yg agak ganas. Hon setiap 5 minit adalah biasa. Tetapi bukan seperti di malaysia, hon bukanla maksudnye marah, tapi hanya nak bagitau yg kita nak lalu. jln masa traffic light merah pun biasa, sebab mereka ikut traffic light hanya bila ada polis yg jaga. Memotong bila ada kereta lain di hadapan pun takpe, bagi aje hon. Tourist guide kami pun Mengaku yg org medan agak kurang disiplin dari org msia.

Dlm perjalan tu kami singgah di beberapa tempat. Agak lega sebab terasa mcm naik kenderan yg takde absorber. Macam naik eye gallop pun ada. Jlnnye pulak mcm jln ke genting 20 tahun lepas. Selepas melalui beberapa bandar seperti permatang siantar, kami tiba dia parapat pada pukul 130pm. Lauk lunch di restoren di situ, lebih kurang sama mcm lauk di msia cuma rasa dia mcm lain sket. Satu stail restoren disitu ialah, dia akan hidang semua lauk dpn kita,kita ambik yg mana nak, lpas abis mkn, dia akan kire lauk mana yg kita ambik. Abis lunch kami ke danau toba cottage, tempat penginapan.

Danau toba cottage dok sebelah je dgn tasik toba,nice jugakla. Ptg lepas rehat kejap, kami lepak di tepi tasik.

utk org yg nak suasana nyaman & tenteram, lake toba is the perfect place.

Kuar ke pekan dia keja ptg tu. Aku beli selipar haga 5000 (dlm rm 2). Sebab takde selipar nak jln dlm air. Yus tanye ada playboy indon tak, budak kat kedai tu kata takde. Fatah tanye ada snooker tak, dia mcm blur, rupanye dia panggil billiard, bukan snooker. Satu bende yg kita boleh buat masa nak beli brg kat sini ialah tawar. Kalau kita dah rasa murah sebenarnye boleh lg murah. Kalau kita rasa selipar rm5 dah murah, kita sebenarnye boleh tawar sampai rm2.

Yg satu aku sedih kat tempat kitaorang stay, ialah ada pulak catuan air panas. Air panas hanye ada pada pukul 5am-8am dan 5pm-8pm. Dahla situ sejuk.

At 730pm, kami dibawa ke salah satu restoren utk dinner, malangnye lauk dia tak best, dahla udang dia pedas gile, mcm tektik je nak suruh kitaorg order air lebih.

After dinner, kami ke niagara hotel yg terletak tak jauh tapi berada lebih tinggi diatas bukit utk sesi karaoke.

Sampaije kat tmpt karaoke, takde org pun, jadi kamilah yg konker. lepas dlm sejam, ada satu group makcik makcik yg nak join karaoke, aku agak teejut sebab makcik makcik tu boleh nyanyi lagu korea, cina dan indon. Dahla suara pun best. Selepas aku tertido kat dlm tu, kami pun balik tido.


[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net